Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен

0 88

Кожна дівчина, яка прагне використовувати тільки безпечні косметичні засоби, знає, наскільки шкідливі в їх складі консерванти парабени. Фірми, що позиціонують власну продукцію як натуральну, насамперед звертають увагу на відсутність цих інгредієнтів. Звідси і з'явилася нова назва - феноксіетанол. "Що це?" - запитаєте ви. Говорячи простою мовою, феноксіетанол - рідина прозорого кольору, добре растворяемая в спирті, у воді і олії. Раніше широко використовувалася у виробництві ракетного палива і в лакофарбовій промисловості.


Феноксіетанол в косметиці: що це таке

Уважні покупці напевно звернули увагу, що парабени вже давно змінив новий синтетичний компонент - інноваційне речовина, що вступає у взаємодію з епідермісом і забезпечує омолоджуючий ефект. Феноксіетанол в косметиці частіше зустрічається у складі засобів по догляду за обличчям і волоссям. Гліколевий ефір перетворився в універсальний консервант, що широко застосовується як в промисловому, так і в натуральному виробництві. Як було сказано раніше, він прекрасно розчиняється в рідині, але при цьому не взаємодіє з іншими рослинними компонентами. Тому його активно використовують у виробництві косметичних засобів, але в обмеженій кількості.
Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен
Феноксіетанол в косметиці (зокрема, органічної) використовують тільки натуральний і виробляють його з грейпфрута. Тільки от властивості його нічим не відрізняються від синтетичних компонентів, і шкоди він може завдати такої ж.

Загальні відомості

Отже, феноксіетанол - могутній антисептичний та антибактеріальний препарат, який став за останній десяток років невід'ємним помічників дерматологів. Часто його використовують в тандемі з ромашкою, шавлією або календулою. Як показує практика, результат просто чудовий.


У складі косметичних засобів інгредієнт, за словами виробника, виконує наступні функції:
  • доглядає за тонкою шкірою навколо очей;
  • повертає блиск тьмяним і ослабленим волоссю;
  • омолоджує шкірні покриви;
  • доглядає за шкірою немовлят і новонароджених дітей.
  • Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен

    Феноксіетанол у косметиці: користь і шкода

    Вчені довели, що присутність цього компонента в косметиці надає поганий вплив на важливі органи людини і негативно впливає на внутрішні системи. Насамперед відбувається часткова інтоксикація, яка шкодить функціонуванню печінки і погіршує стан шкірних покривів. Крім того, наявність такої речовини, як феноксіетанол, в косметиці шкоди завдає і нервовій системі. Звідси виникає підвищена агресивність, емоційна нестабільність. Неможливо промовчати про можливу дисфункції чоловічої і жіночої репродуктивності, тобто знижується відсоток можливості обзавестися потомством. Ефір створює сприятливі умови для утворення ракових клітин, що є головною причиною онкології. Вчені виявили ризик порушення хромосомного ряду. Тому під час вагітності бажано утриматися від покупок коштів з присутністю цього інгредієнта і не варто використовувати його навіть зовнішньо.
    Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен
    Використовувати феноксіетанол в косметиці, виробленої фірмами США, заборонено. Справа в тому, що за останні роки почастішали скарги на побічні явища. Західні покупці залишилися незадоволені згубного впливу цієї речовини на шкіру. Після проведення ряду досліджень стало відомо, що гліколевий ефір небезпечний для здоров'я.

    На замітку

    Сучасні косметологи і лікарі нагадують, що феноксіетанол в косметиці потрапляє в організм не тільки через шкірний покрив, але і через дихальні шляхи. Інгредієнт порівняємо з бомбою уповільненої дії, і в будь-якому випадку небезпечний.

    Участь у створенні косметичних засобів

    Коли косметологами створюється нова лінія засобів по догляду за шкірою, то феноксіетанол використовується з певною метою, виходячи з його особливостей і властивостей з фармакологічної точки зору. Так як інгредієнт вважається потужним антисептиком, то його наявність доречно для шкіри з підвищеним виробленням сальних залоз. Таким чином, актуальні кошти при комбінованому і жирному типі шкіри обличчя.
    Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен
    Існує думка, що гліколевий ефір має стійкий аромат, що актуально для сучасної косметології. Тому його часто використовують в якості ароматизатора. Крім того, він робить ноти чутливіші і стійкіше. Окремої уваги заслуговує потенційний омолоджуючий ефект. А це, як відомо, дуже важливий критерій оцінки кошти для більшості покупців. Практика показує, що шкіра під впливом феноксиетанолу дійсно стає гладкою. Але, на жаль, цей ефект лише тимчасовий, і незабаром він зникне. Так що сподіватися на те, що гліколевий ефір - той самий еліксир вічної молодості, не варто.

    Продукти, що містять цей компонент

    Органічне з'єднання феноксіетанол - масляниста, злегка в'язка рідина, яка не має кольору, зі слабким запахом. Бактерицидний засіб використовують при виробництві вакцин, лікарських препаратів, в більшості косметичних продуктах і як консервант. Гліколевий ефір в косметичній промисловості використовується для створення засобів по догляду за шкірою обличчя і волосся. Феноксіетанол може бути присутнім в парфумерії, пластифікаторах, миючі засоби (гелі для душу, піни для ванн і мило), засоби для засмаги, товари для дітей, рум'янах, основи для макіяжу (база) та порошкоподібних продуктах для ніг (тальк) і особи (пудра).
    Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен
    Крім того, гліколевий ефір активно використовується при виробництві засобів від комах, в розчиннику для ацетату целюлози і в якості консерванту в лікарських препаратах. Згідно з Директивою Європейського Союзу про косметику, концентрація феноксиетанолу в будь продукції не повинна перевищувати 1%.

    Ставлення до компоненту у всьому світі

    В Росії заборона на синтетичний компонент відсутній, однак покупниці завжди вивчають склад товару. Міністерство охорони здоров'я настійно рекомендує уважно ставитися до вибору косметичних засобів, особливо в період лактації та вагітності. Як було сказано вище, в Америці вже давно стало відомо про небезпеки компонента. Якийсь час по країні пройшла хвиля мітингів, що вимагає повністю відмовитися від використання хімічних засобів.У список заборонених продуктів також потрапив популярний феноксіетанол. Дізнавшись про потенційну загрозу, японським виробникам категорично заборонили використання гліколевого ефіру (феноксіетанол) в косметиці. Користь препарату не була доведена не одним дослідженням. Тому порушили це правило фірми не тільки втрачають ліцензію, але потрапляють під судові тяжби. А як відомо, японські виробники ніколи не ризикують своєю репутацією.
    Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен
    В Європейському Союзі категоричного заперечення у використанні немає, але компонент потрапив у список подразників. У косметичних лініях дозволено додавати феноксіетанол в строго обмежених дозах. У Німеччині після проведення численних досліджень, де брали участь понад 10000 добровольців, було виявлено, що гліколевий ефір - потужний подразник шкірного покриву. Тому наявність такої речовини, як феноксіетанол, косметику для особи може спровокувати хронічні діагнози в дерматології.

    Висновок

    Як бачите, розвинені країни по відношенню до синтетичного інгредієнту налаштовані вкрай категорично. Тому, якщо гліколевий ефір зустрічається в косметичній продукції, то якість цієї продукції ставиться під сумнів.
    Феноксіетанол в косметиці: що це і для чого він потрібен
    В кінці залишається лише додати: перед покупкою будь-якого косметичного засобу обов'язково уважно вивчати його складу. Присутність компонента "феноксіетанол" говорить тільки про одне: перед вами справжня "хімія", після використання якої може зіпсуватися не тільки стан шкірних покривів, але і здоров'я. Тому не експериментуйте зі своєю красою, тим більше що гліколевий ефір заборонений у багатьох розвинених країнах.


    Схожі поради

    Публікації