Поради для всіх
» » Як Бог створив землю і світ

Як Бог створив землю і світ

Додано: 22.04.18
Автор: admin
Рубрика: НАУКА
Згідно з біблейським описом, у третій день акта творіння Бог створив землю. А за сім днів їм був створений весь світ і людина. Цей акт являє собою один з основних догматів іудейської і християнської віри. Розповідь про те, як Бог створив землю і небо, знаходиться в першій книзі Біблії, яка називається «Буття». Але трактування його серед віруючих і невіруючих людей дуже не схожі один на одного. Про це, а також докладно те, за скільки днів Бог створив землю, людину і навколишній світ, ми і поговоримо далі в статті.

Про помилку буквального прочитання

Як Бог створив землю і світ
Той, хто читає Святе Письмо, сильно не вдумуючись у його суть, тобто намагаючись сприймати його в буквальному сенсі, може прийти у велике здивування. Про це писав ще Іоанн Златоуст. Про це говорять і священнослужителі сьогодні.


Вони попереджають, що аналізувати біблійні тексти слід з урахуванням того, що Біблія не є підручником і не викладає наукових істин. У ній присутній релігійний погляд, а також алегоричний аспект. З урахуванням цих зауважень і ми постараємося розглянути 1 голову біблійної книги «Буття», в якій розповідається, як Бог створив землю, небо, людини, рослини і тварин. Хоча за формою оповідання досить просто, його зміст не завжди є легким для розуміння.

Творіння: перші три дні

Як Бог створив землю і світ
Перша глава «Буття» починається з того, що спочатку Бог створив землю і небо. І ця картина виглядала таким чином: Земля була порожньою і безводній, над безоднею була темрява, а над водою літав Дух Божий. Потім відбулося наступне.


В 1-й день Бог побажав, щоб було світло, і він з'явився. Це сподобалося Всевишнього, і він розділив світло і темряву. Світло він назвав днем, а темряву назвав ніччю. На 2-й день Бог повелів, щоб посеред водного простору утворилася твердь, і вона відокремила воду, що над твердю, від тієї, яка була під нею. І твердь опинилася посеред води, і була названа небом. В оповіданні про третьому дні творіння сказано, як Бог створив землю. Вода, яка перебувала під небесами, стеклась в одному місці, і з'явилася суша, яку Бог назвав землею. Тоді Творець виголосив наказ про те, щоб земля зростила всіляку зелень і траву, дає насіння по її роду і подобою, а також плодючі дерева. І все це сталося.

Створення світил і тварин

Як Бог створив землю і світ
На 4-й день Господь створив світила на тверді небесній, для того щоб вони освітлювали землю. А також щоб відокремлювали день від ночі, виробляли ознаки, відзначали часи, дні і роки. У день п'ятий, за вказівкою Господа, вода справила плазунів, птахів, які полетіли над землею, вздовж небесної тверді. Потім Бог створив великих риб і всяких тварин.
Як Бог створив землю і світ
Розглянувши, що сказано в Писанні про те, як Бог створив землю, небо, зірки і планети, птахів і тварин, перейдемо до створення людини.

За образом і подобою

І Бог вирішив створити людину за власним образом і подобою. І поставив його володарем над морськими рибами, і над птахами небесними. А також над звірами, скотиною, над усією землею і плазують по ній гадами. І створив Всевишній чоловіка і жінку, і, благословивши їх, наказав, щоб вони плодилися, розмножувалися, і наповнювали землю і панували над світом тварин.
Після шести днів Всевишній оглянув все, створене ним, і вирішив, що це дуже добре. На початку другої глави «Буття» сказано, що на сьомий день Творець спочив, тобто відпочивав від своїх справ. Він благословив сьомий день, освятивши його. Виклавши біблійні події, що оповідають про те, як Бог створив землю і оточуючий її світ, а також людини і тварин, перейдемо до питання про тлумачення акту творіння.

Створення з нічого

Як Бог створив землю і світ
При прочитанні стародавнього оповідання, в першому наближенні може здатися, що воно суперечить сучасним уявленням, що належать до наукових. Але, як вже було згадано, Біблія – це не підручник з якої-небудь природничо-наукової дисципліни. І в ній немає опису того, як Бог створив землю з точки зору фізичної, наукової. Але, як зазначають батьки християнської церкви, в ній є одна з важливих релігійних істин, які свідчать, що світ створив саме Бог і зробив він це з нічого. Зрозуміти цю істину людській свідомості, що виходить із свого життєвого досвіду, дуже важко, адже творіння перебуває за межами нашого досвіду. Ще серед стародавніх філософів існували думки про те, що Митець і його творіння – одне і те ж, а світ – це еманація Бога. Він «вилився» у цей світ, утворюючи при цьому фізичну дійсність. Таким чином, Бог перебуває всюди – це думка пантеїстів.
Інші філософи – дуалісти - вважали, що Бог і матерія існували паралельно, а Творець створив світ з вічної матерії. Атеїстами існування Бога заперечується в принципі, вони стверджують, що є тільки матерія. Ми ж розглянемо пояснення прихильників першої із зазначених вище версій.

1 день як 1000 років

За свідченням Священного Писання, Бог створив землю, увесь світ, Всесвіт з нічого. Він зробив це за допомогою свого Слова, Всемогутньої сили і Божественної волі. Акт творіння не є одномоментним, однократним, він протікає у часі. Хоча в Біблії йдеться про 7 днях творіння, день тут не дорівнює 24 годинам, нашим земним добам. Тут йдеться про інших тимчасових відрізках. Адже, як сказано вище, світила з'явилися тільки на четвертий день. У другому соборному посланні апостола Петра сказано, що Слово Боже говорить нам про те, що у Господа 1 день як 1000 років, а 1000 років як 1 день. Тобто Бог знаходиться за межами нашого розуміння часу, тому судити, як довго відбувався акт творіння, не представляється можливим. Однак з біблійних текстів зрозуміло наступне. В Одкровенні Іоанна Богослова сам Господь говорить: «Ось творю все нове». Тобто акт творіння ще не завершений, він триває невидимим і незбагненним для нас чином. Бог підтримує своєю енергією пристрій Всесвіту в стані рівноваги і життєздатності.