Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти

0 277

Гагари — водоплавні птахи, які за своїми розмірами трохи менше гусака звичайного. Особливість полягає в тому, що їх лапи абсолютно не пристосовані до пересування по землі. Вибираючись на берег, птах змушена практично повзти черевом по поверхні, а от слідів від такого способу пересування майже не залишається. Тому вся життя гагар проходить на воді — шлюбний гри, харчування, сон і відпочинок. Існує кілька видів гагар — червоновола, белошейная, белоклювная, але найпоширеніший з перерахованих — чернозобая.

Чернозобая Гагара

Зовнішність самців і самок майже однакова — черевце вкрите білими пір'ям, а зверху — сірувато-буре або чорне з білими проблисками оперення. Відрізняти особин можна за нашейному малюнку — у кожного він індивідуальний.
Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти
Малюнок не проглядається лише в період зимівлі, коли весь забарвлення птиці перетворюється в більш монотонний. Від гусей і качок гагари відрізняються стилем польоту — злегка сутуляться і прогинають шию вниз. Крила у птахів відносно маленькі, проти розмаху тих же качок, ноги ж видаються назад — їх часто плутають з хвостом. Три передні пальці птиці з'єднані перетинкою. Чернозобая Гагара має звучним голосом — в її переливах можна почути і крики і стогони. У чернозобой особини крик більше схожий на каркання ворони. На жаль, гагара знаходиться на стадії вимирання, тому єдиний шанс врятувати вид — Червона книга. Звуки чернозобой гагари в шлюбний період звучать, як «га-га-га-рра», що і дало їй таку назву.

Середовище проживання

Слід відразу відзначити, що плутати гагару з гагою недоречно. Незважаючи на те, що назви птахів дуже схожі, відносяться вони до різних видів. Та й добувалися птиці для абсолютно різних потреб — гаги цінувалися за свій пух, а гагари були цінні «гагарьими шийками» для дамських капелюшків.
Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти
Птах важить близько трьох кілограмів, вражає і довжина лап — як мінімум 105 сантиметра. Селиться європейська чернозобая гагара на великих озерах, причому прив'язується до місця проживання на довгі роки. Гніздо птахи найчастіше виглядає так — втоптана майданчик біля самої кромки води. Іноді гагара відкладає яйця в купку відмерлої рослинності, яку вона попередньо розкладає на площі десь до півметра завширшки. Але за умови, що гніздо знаходиться в безпосередній близькості від води — щоб не доводилося до нього добиратися по землі.

Потомство гагари

У кладці у птиці не буває занадто багато яєць — зазвичай один-два. Забарвлення яєць добре маскує їх від хижаків — оливково-бурі яйця практично зливаються з береговою рослинністю. У довжину досягають майже десяти сантиметрів, а за вагою кожне з них витягає приблизно на 105 грам.
Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти
Саме по кладці можна визначити, чиє це гніздо — строкатодзьобих або чернозобой гагари. У першій яйця набагато менше. Насиджують Кладку обидва партнера — вони змінюють один одного, відпускаючи свою половинку відпочити на воді, поспати і наїстися. Період висиджування триває близько місяця — пташеня може проклюнуться як через 25 днів, так і через 30. Малюки залишаються в гнізді рекордно короткий час — не більше двох діб. Потім дорослі особини починають привчати пташенят до води. Перший вихід виглядає так — пташенята забираються на спину дорослої птиці і спускаються так на воду. Зовсім скоро можна спостерігати, як малята плавають самостійно між двох батьків. Дбайливо вкривають їх від можливих напастей.
Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти

Спосіб життя

Гагари — чудові плавці. Птиці нічого не варто пірнути на глибину до 21 метра, залишаючись при цьому під водою близько двох хвилин. Крила при цьому птах складає на спині, а від промокання їх захищають криюче пір'я. Чернозобая гагара довго розганяється проти вітру, перш ніж відірватися поверхні води. Тривалість життя птиці близько 20 років. Тут же діє принцип лебединої вірності — зійшовшись раз у житті, пари не розбиваються до самої смерті. Зимувати птахи вирушають на теплі моря. Там же залишаються особини першого року життя. Навесні гагари прилітають назад, але дуже пізно, коли вода вже стає чистою.
Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти
Цікаві зміни відбуваються з птахами взимку. У самий розпал морозних днів у гагар починається випадання махового пера, що позбавляє їх здатності літати як мінімум на 15 місяці.

Полювання на гагару

Чернозобая гагара представляє для людини особливу цінність. Народи крайньої Півночі використовують м'ясо птиці в їжу, до того ж, зловити гагару зовсім неважко. Часто самі птахи плутаються в рибальських мережах, звідки дістати їх не складає труднощів. Коли-то з гагарьих шкурок (біле черевце і грудка) місцевими кравцями шилися ексклюзивні жіночі шапки, однак на сьогодні цей промисел вже неактуальний. Чернозобая Гагара не любить близького розташування людей — птах гине від бруду, що залишається після людей, часто на неї починається полювання заради розваги. Тому в деяких країнах навіть існує свій фестиваль гагар. Коли птахи прилітають з теплих морів, їх зустрічають люди, забезпечують їм перекус і організовували нормальні умови відпочинку. Ми дізналися, як виглядає чернозобая гагара. Короткий опис дасть зрозуміти, як можна відрізнити її на плаву, приміром, від звичайної качки.

Гагара на воді

Коли птах пливе, на поверхні видно лише низколобая голова, невелика частина спини і трохи вигнута шия — посадка у цієї птиці досить низька. Якщо птах починає тривожитися, вона занурюється у воду ще глибше, в результаті залишаючи над водною поверхнею лише голову і невелику ділянку шиї.
Чернозобая Гагара: опис, особливості догляду, середовище проживання і цікаві факти
При сильному переляку вона просто пірнає під воду, вичікуючи там досить довгий час, поки не мине небезпека. Чернозобая Гагара з легкістю переміщається під водою — немов випущена пробка за одну хвилину вона може подолати відстань у 500 метрів. Це рятує її від численних мисливців, які плутають птицю з качкою і чекають, коли вона вирине в цьому ж місці.

Ще трохи про гагаре чернозобой

На жаль, особин цього виду залишається все менше і менше. Пересихають озера, руками людини засмічується природа — все це сприяє тому, що птахам доводиться шукати нові місця проживання, а це постійний ризик, якому піддається чернозобая гагара. Червона книга забороняє полювання на ці[птахів, проте людей це мало зупиняє. За останніми даними чисельність пернатих скоротилася багаторазово, в деяких місцевостях вони зникли назавжди. В наші дні чернозобих гагар можна зустріти досить рідко — птах намагається селитися в глухих місцевостях, подалі від людського погляду, переважно на великих лісових озерах. Наприклад, в Краснодарському краї ця птах стоїть на особливому обліку — всього тут налічують близько 500 особин, що є рекордно малим числом для самого поширеного виду гагар.


Схожі поради

Публікації