Поради для всіх
» » Притча про Іоні: зміст і сенс

Притча про Іоні: зміст і сенс

Додано: 16.06.16
Автор: admin
Рубрика: НАУКА
Всі християнські тексти, створені більш двох тисяч років тому, несуть у собі глибокий зміст. Вони є збіркою мудростей для наступних поколінь. Давайте дізнаємося, про що нам говорить притча про Іоні. Текст її нехитрий, а розшифровки вчених богословів зібрані у величезні томи. Що ж такого розповів сучасникам Іона, що нащадки ламають голову досі? Давайте розберемося.
Притча про Іоні: зміст і сенс

Попереднє зауваження

Необхідно відзначити, що в Старому і Новому Завітах міститься багато текстів, які вивчаються тими, хто бажає освоїти богослов'я. Вони описують вічні проблеми світу. Приміром, про зіткнення народів, неможливості зрозуміти один одного без вироблення правил поведінки, каже Вавилонська вежа. Притча про Іоні має трохи інший, але теж одвічний сенс. Потрібно знати, що тлумачать її різні школи по-своєму. Так вже вийшло, що біблійні тексти кожен намагається використовувати, щоб обґрунтувати власну світогляд. Богослови, звичайно, вивчають всі точки зору. Ми їх детально розбирати не будемо, це занадто довго і нецікаво. Спробуємо викласти основні висновки, які необхідно знати культурній людині, щоб не губитися при обговоренні даної теми.


Притча про Іоні – це філософська історія, підштовхує до роздумів. Над її текстом варто подумати. Адже відкривається кожному своє. Спробуйте поміркувати про долю цього реального людини, коли ознайомитеся з текстом.
Притча про Іоні: зміст і сенс

Притча про Іоні: короткий зміст

Одній людині Господь уві сні наказав вирушити в місто Ніневію. Там він повинен був розповісти мешканцям про їх гріховний спосіб життя і передати, що якщо вони не зміняться, то відчують Божу кару. Цією людиною був Іона. Він страшенно перелякався. Ослухавшись Господа, Іона сів на корабель, що плив в інше місце. Він вирішив втекти від Вищого доручення. Однак в дорозі шхуну наздогнав страшний шторм. Іона спав у трюмі. Його розбудив капітан і повідав про нещастя. Побачивши, що всіх, хто пливе на кораблі, чекає неминуча загибель, Іона зізнався в ослушании. Він сказав мимовільним товаришам по нещастю, щоб вони кинули його в пучину вод. Ті спочатку вагався, але потім виконали прохання грішника. Іону тут же проковтнув кит, а шторм заспокоївся. В утробі морського чудовиська грішник провів три доби. Він зрозумів, що не можна відступати від боргу і попросив Господа про помилування. Кіт виплюнув людини на землю. Іона відправився в призначений місто і розповів мешканцям про гнів Господа. Ті, на його подив, покаялися. Господь простив їх.


Притча про Іоні: зміст і сенс

Сенс оповідання

Зміст притчі – це звичайна історія людини того часу. Однак вона привертає увагу богословів і філософів багато століть поспіль глибиною змісту. Вони ведуть нескінченний суперечка про те, чому вчить притча про Іоні. На самій поверхні лежить віра в Творця. Насправді Іона був далекий від того, щоб спростовувати його існування. Але він не послухався, не став виконувати дорученої справи. А це вже межує з невірою. Чоловік вирішив, що може сам вирішувати, як йому чинити, діючи зі страху. Він просто злякався, що жителі міста поб'ють або знищать його за сумну звістку і моралі. А це вже відступництво. Іона поставив своє его вище душі, говорить з Господом. Однак потім він покаявся, вирішивши врятувати життя мимовільних страждальців – попутників ціною власного. Він піднявся над егоїзмом, не зміг подолати слабкості. Господь за це зберіг його життя, але не зняв відповідальності за виконання завдання. Довелося людині, що зуміла усвідомити борг, йти на вірну смерть, як він це собі уявляв. Там його чекало здивування. Жителі міста почули словами, переданим Господом, і покаялися.
Притча про Іоні: зміст і сенс

Притча про Іоні: висновки

Сенс оповіді в тому, що у кожного в цьому світі своя ноша, борг, обов'язки. І негоже людині відступати від них, тікати, щоб полегшити свою долю. Те, що тобі необхідно зробити, буде переслідувати, куди б не пішов, хоч на край світу. Крім того, закінчується притча про Іоні ще більш повчальним епізодом. Людина цей був розчарований і незадоволений тим, що Господь не покарав грішників. Він чекав у тіні дерева, поки Бог зруйнує місто. Але так і не побачив кари. А коли дерево за велінням Господа всохло, рятівна тінь зникла, Іона висловив невдоволення. Бог у відповідь запитав його, чому він шкодує рослина. Він не доклав сил до його вирощування. Але жадає руйнування міста і загибелі тисяч його жителів. А адже на його зведення пішло багато праці. Висновок: не піддавайтеся емоціям, дивіться в суть явищ.

Висновок

Притча про Іоні, повторимося, глибока і змістовна. Ми розглянули лише ті її аспекти, що лежать на поверхні. Додамо, що суть існування людини на землі – любов. А вона є служіння обов'язку, допомога ближнім. Від цього не можна піти. Не гнів Господній, а внутрішнє невдоволення собою стане тим батогом, що поверне грішника на істинний шлях. Хоча існують і інші, більш докладні і витіюваті тлумачення пригоди Іони.