Поради для всіх
» » Найпоширеніша релігія в світі. Значення релігії в житті суспільства.

Найпоширеніша релігія в світі. Значення релігії в житті суспільства.

Додано: 23.10.16
Автор: admin
Рубрика: Поради
Що собою являє таке поняття, як релігія? Це особливе сприйняття світу, яке ґрунтується на вірі в надприродні сили. Віруючі мають звід певних законів, моральних правил, а також свої особливі обряди. Вони об'єднуються для служіння Богові в певних спорудах, наприклад, християни – церкви, мусульмани в мечетях, і т. д. найпоширеніша релігія в світі – це християнство. Є також і інші, менш чисельні, але не менш значущі. Будь-яка релігія заснована на вірі в те, чого не можна побачити і підтвердити науковими фактами. Віруючі люди покладаються на своє внутрішнє зір, їх переконання не можна ні довести, ні спростувати.


Які вчення існують

Найпоширеніша релігія в сучасному світі, як вже було написано вище, це християнство. Крім нього, існує ще дві світові релігії – це іслам і буддизм. Для християнства характерна віра в те, що Бог єдиний, але знаходиться в трьох іпостасях; Бог приніс спокутну жертву, віддавши Сина за гріхи людського роду; існує життя після смерті; є добрі і злі духи.
Найпоширеніша релігія в світі. Значення релігії в житті суспільства.
Іслам – це більш молоде вчення. Її основні тези: єдиний Бог – це Аллах, а Мухаммед – його пророк. Для мусульман обов'язковими обрядами є:
  • щоденна п'ятикратна молитва,
  • дотримання посту (рамадан),
  • милостиня і здійснення паломництва в Мекку.
  • Священна Книга – Коран.
    Найпоширеніша релігія в світі. Значення релігії в житті суспільства.
    Буддизм – сама древня з світових релігій. В її основі лежить розповідь про царевича, який пішов з дому шукати сенс життя і в 35 років став освіченим – Буддою. Згідно з його вченням людське життя є стражданням, а виною всьому - пристрасті. Позбавлення від них і досягнення нірвани – це найбільше благо. Відповідно до буддизму, після смерті слід відродження в новому втіленні, а яке воно буде – залежить від поводження в минулих життях.


    Найпоширеніша релігія в світі. Значення релігії в житті суспільства.
    Найпоширеніша релігія в світі налічує в своїх рядах 32% від загального населення Землі, іслам – 23% світового населення, а буддизм – близько 7%. Крім цих основних релігій існує також індуїзм, іудаїзм і багато інші течії.
    Найпоширеніша релігія в світі. Значення релігії в житті суспільства.

    Яка релігія, найпоширеніша у світі

    Християнство є найбільш великою релігією. Це стосується як чисельності послідовників, так і географічного поширення. Християнство ґрунтується на ідеї явища Бога через Його втілення у вигляді Боголюдини – Ісуса Христа. Боже Слово згодом було відображено в Священному Писанні. Найпоширеніша релігія в світі має кілька течій. Найбільш великі з них – це католицизм, православ'я і протестантизм. Згідно з християнським догматам, Ісус Христос прийшов на Землю, щоб врятувати людство від гріхів і відкрити йому шлях з'єднання з Господом. Він був розп'ятий, помер і на третій день воскрес. Вчення Воскресіння є ключовим у християнстві. У цій релігії існує сім таїнств: покаяння, хрещення, священство, шлюб, єлеосвячення, миропомазання та причастя. Головними заповідями в християнстві вважаються: любов до Господа та ближніх.

    Найдинамічніша релігія

    Якщо вчення про Ісуса Христа– це найпоширеніша релігія в світі, то до самої швидкозростаючою належить іслам. За деякими даними, кількість мусульман останнім часом перевищує навіть послідовників Христа. Це більше грунтується на тому, що християнство поділяється на окремі гілки, і під порівняння потрапляє не загальна кількість віруючих, а число католиків. Питання спірне, однак, в будь-якому випадку варто відзначити, що якщо іслам на сьогоднішній день і не є найчисленнішою релігією, то той факт, що кількість його послідовників стрімко збільшується з кожним роком – не викликає сумніву.

    Суперництво ісламу і християнства

    У багатьох людей сьогодні виникає питання: «Яка релігія є найпоширенішою в світі»? Християнство і іслам останнім часом вступили в глобальне суперництво. На тлі інтенсивної пропаганди мусульманства зростає кількість людей, що прийняли цю віру. У той же час в країнах ісламу збільшується кількість громадян, які взяли християнство. Співвідношення сил у різних державах постійно змінюється. Збільшення кількості мусульман пов'язують з багатьма чинниками, одним з них є висока народжуваність в сім'ях, які сповідують іслам. Дуже нагальним останнім часом став запитання: чи не переросте протистояння двох найбільших релігій світу у відкриту ворожнечу?

    Роль релігії в суспільстві

    Релігійна приналежність населення відіграє величезну роль в економічній і соціальній сфері. Вона багато в чому визначає ключові галузі господарства (наприклад, у мусульманських країнах із-за заборони вживати свинину і вино дані галузі практично не розвиваються), режим відтворення населення, рівень жіночої зайнятості та інше. Саме тому знання релігійного складу населення допомагає краще зрозуміти багато явищ і процеси, що відбуваються в тій чи іншій країні.