Що таке пігмент і де він використовується?

0 20

В нашому житті ми часто зустрічаємося з різними матеріалами, які містять цю речовину, але не всі знають, що використовують виробники для отримання насиченої колірної гами. Що таке пігмент та для чого він потрібен?

Застосування

Застосовується він у різних областях для додання продукту будь-якого кольору. Для прикладу, може бути, що пігмент міститься у фарбах для волосся, тканини, дерева і металу. Широко використовується в косметології для виготовлення засобів, якими наносять макіяж. Зустрічається в різних формах:
  • сухий (розсипчастою, пресованої);
  • рідкою;
  • кремоподібній.
  • З давніх часів люди почали використовувати пігмент. Нам це відомо з знайдених наскальних малюнків, де знайшли оксид заліза. З часом людина знаходив все нові речовини і застосовував їх для нанесення макіяжу, татуювань, фарбування одягу.
    Що таке пігмент і де він використовується?
    Що таке пігмент, стало трохи зрозуміло. Але відразу виникає питання: «Звідки його беруть?».

    Види

    Всі речовини використовуються в своїй сфері. Наприклад, для виготовлення тіней і помад не можна брати пігменти для фарб в миловаріння, так як для макіяжу структура порошку сильно відрізняється. Вона більше подрібнена і виділяється густиною і твердістю. Але це означає, що ви самі вдома можете використовувати, наприклад, тіні для зміни кольору помади.


    Що таке пігмент і де він використовується?
    Всі пігменти поділяються на 2 види:
  • Неорганічні (мінеральні). Самою широкою кольоровою гамою має оксид заліза, який виробляють з гірських порід. Він абсолютно нетоксичний і досить стійкий. З нього отримують різні відтінки від червоно-бурого до охри. Змішуючи їх можна домогтися нового кольору. З діоксиду титану виходить насичений білий, який використовують також у фармацевтичних і харчових виробництвах. А ось оксид хрому дає зелений відтінок. Натуральні пігменти дорогі і не всім виробникам по кишені, тому вони купують дешеві китайські мінеральні наповнювачі (біла глина, слюда, тальк, оксид барію) і при змішуванні знижують вартість.
  • Органічні. Мають рослинне чи тваринне походження, в складі молекул завжди є вуглець. Вони менш яскраві і стійкі. Їх рідко використовують у перманентному макіяжі.
  • Останнім часом з'явилися пластикові пігменти.

    Натуральна пігментація шкіри

    Наша шкіра здатна пигментировать самостійно. Всім відомо, що такий пігмент як меланін здатний змінювати відтінок. Основні речовини, які часто зустрічаються: каротиноїди, гемоглобін оксигенированный і відновлений.

    Є 2 типу пігментації: Конституційний. Це генетично закладений тип, на який не можуть впливати зовнішні чинники. Завдяки йому наше людство ділиться на раси.
    Що таке пігмент і де він використовується?
    Факультативний. Ось він безпосередньо залежить від зовнішнього середовища. Наприклад, засмагла на сонці шкіра спочатку змінює колір, але з часом набуває природний відтінок. Ще на цей фактор можуть впливати різні захворювання, але після усунення причини гіперпігментація зникає. Зараз люди навчилися самостійно впливати на пігмент шкіри. Для цього існують спеціальні препарати. Ці процедури краще не робити, а звернутися до косметолога. Часто жінки хочуть позбавитися від веснянок.

    Пігмент прямої дії

    Такі кошти використовуються для фарбування волосся. При цьому вони виробляються на основі масок і бальзамів без аміаку і хімічних реакцій окислення. Їх особливістю також є недовговічність, так як вони не проникають на достатню глибину і, наприклад, прямі промені сонця можуть нейтралізувати світло (вигорають).
    Змішуючи відтінкові маски і бальзами, жінки домагаються нових кольорів. Частіше такий засіб використовується між постійними процедурами для підтримання інтенсивності фарбування, а також для тонування (позбавлення від жовтого відтінку) у блондинок.
    Що таке пігмент і де він використовується?
    Пігмент прямої дії володіє лікувальними властивостями, відновлюючи ушкоджені ділянки. Цьому допомагає пшеничний протеїн, який входить до складу речовини. Ще збільшується щільність волосся і з'являється природний блиск і еластичність.

    Татуаж і татуювання

    Для татуажу використовують тільки неорганічні мінеральні барвники, так як вони практично не виводяться з-під шкіри. Частіше це рослинні компоненти з некристаллической структурою. Наприклад:
  • сажа;
  • умбра;
  • охра;
  • сієна;
  • ультрамарин.
  • А ось для перманентного макіяжу в барвниках містяться органічні складові, які триматися менш короткий термін, і з часом вимиваються, практично не залишаючи сліду. Їх легше вивести, використовуючи ультрафіолет і процедури, прискорюють кровообіг.
    Що таке пігмент і де він використовується?
    Застосовуються різні основи для перманенту:
  • Водно-спиртові. Частіше використовуються разом з пігментами для татуажу. Плюсом такої основи служить швидке висихання. Але вони не економічні.
  • Кремові. За основу часто беруть гліцерин або сорбітол. З-за щільності вони не можуть проникнути глибоко і залишають насичений колір, але ультрафіолет з легкістю буде допомагати фарбі втрачати яскравість. Сюди додають натуральні екстракти, які мають лікувальні властивості.

  • Гелієві. На цій основі виготовляють пігменти нового покоління. Вони не вимагають додаткових засобів: закріплювачів, розріджувачів. У склад додають дистильовану воду і ізопропіловий спирт. Це допоможе збільшити згортання крові, а алое і магнезія не допустять герпесу.
  • Протипоказання

    Будь-яка процедура з шкірою, волоссям вимагає ретельного уваги. Найкращий варіант – це консультація фахівця. Добре, якщо знаєте, на що у вас алергія. Але, в будь-якому випадку, слід провести тест. Необхідно знати, що таке пігмент та який вплив він робить на організм.


    Схожі поради

    Публікації