Що таке ланолін? Властивості ланоліну

0 375

У сучасному світі багатьом відомо, що таке ланолін, адже ця речовина має чимало корисних властивостей. Воно являє собою в'язку субстанцію тваринного походження, яка складається з багатьох різних компонентів. Готовий засіб активно застосовується у фармакології, косметології і навіть промисловості. На сьогоднішній день воно користується особливою популярністю і повагою.

Що таке ланолін? Властивості ланоліну
Стаття розповість, що таке ланолін, які його різновиди існують і для чого він потрібен. Ця субстанція досить часто присутня в косметичних засобах, дія яких спрямована на оздоровлення шкірних покривів і волосся. Саме з цієї причини розуміти, що таке ланолін і як його використовувати, повинна кожна людина.

Різновиди

Фахівці виділяють кілька різновидів ланоліну:
  • Ацетильований. Даний вид виходить шляхом ангидридной обробки. Він відрізняється від інших не надто сильної когезией (липкість) і відсутністю специфічного аромату. Завдяки цьому ацетилированное речовина найчастіше використовується в емульсійних основах.
  • Полиоксиетилированный. Ця різновид створюється за допомогою приєднання оксиду етилену. Вона розчиняється у воді і розведеному спирті. Речовина здатна утворювати олійно-водні емульсії і досить м'які кремові основи.
  • Гідрований. Такий ланолін фахівці отримують з допомогою методики гідрування. Він має досить щільну консистенцію, не відрізняється сильною липкість і неприємним ароматом, а також має високу емульгуючу здатність.
  • Тепер зрозуміло, що таке ланолін. В давні часи він мав відштовхуючим запахом і, за словами Діоскорида, виходив при промиванні вовни овець. Тоді він застосовувався в якості цінного косметичної мазі.
    Що таке ланолін? Властивості ланоліну

    Властивості

    Про ланоліні відгуки надходять лише позитивні, так як він володіє неймовірними властивостями. Всі вони відрізняють дану речовину від інших субстанцій, вироблених за допомогою сучасних технологій.


    Основні властивості ланоліну наступні:
  • швидке розчинення в ефірі, ацетоні, хлороформі;
  • не розчиняється у водному середовищі;
  • здатний утворювати стійку емульсію вода/масло;
  • вбирає близько 40% спирту і 150% води;
  • володіє хімічною індиферентністю і нейтральністю;
  • прекрасне всмоктування в шкіру;
  • стійкість до кисневого окислення.
  • Виготовлення

    Як вже було зазначено вище, така воскоподобная субстанція, що має тваринне походження, виходить шляхом випарювання вовни овець. В результаті утворюється маса темнувато-жовтого відтінку. Вона володіє специфічним запахом і досить сильною в'язкістю. Речовина може виділятися флотаційних, кислотним, вапняно-екстракційним, а також простим екстракційним способом.
    Що таке ланолін? Властивості ланоліну
    Продукт високої якості проводиться за допомогою спеціально розроблених сепараторів і подальшої обробки фосфорною кислотою. Саме в такій формі ланолін найчастіше можна побачити у продажу в російських магазинах. Надходить він з Південної Африки, Нової Зеландії та Америки. Також існує і більш дешеве сировину, що поставляється прямо з Китаю і Тайвані, де його отримують шляхом методу екстракції органічними розчинниками.

    Пройшовши етап виділення, ланолін піддається ретельному чищенні. Тут здійснюється його звільнення від зайвих домішок, відбілювання, освітлення і дезодорацію. Сорт речовини безпосередньо залежить від вирівняти очищення. Найбільш якісним є косметична і фармацевтична субстанція.

    Склад

    Ланолін для шкіри має досить цікавий склад, який на сьогоднішній день ще не повністю вивчений. Це обумовлюється його багатогранністю. Найчастіше воно являє собою суміш жирних кислот та ефірів вільних високомолекулярних спиртів. Останні, як правило, представлені стеринами. Жирнокислотная ланцюг ланоліну налічує 8-40 атомів вуглецю.
    Що таке ланолін? Властивості ланоліну
    В хімічний склад входять:
  • Стеаринова, пальмітинова і бегеновая кислоти. Всі вони застосовуються в промисловості для створення мастильних продуктів. Також фахівці використовують ці кислоти в миловарінні та виготовленні косметики.
  • Монтановая, церотинова і лігноцеринова кислоти. Ці кислоти використовуються в якості основ для мазей, кремів. Вони входять до складу воскоподібних речовин і чистого воску, завдяки чому також застосовуються в області промисловості.
  • Лауринова, каприлова і міристинова кислоти. Найчастіше їх беруть для виготовлення косметичних продуктів. Також вони можуть бути використані при створенні побутових та господарських товарів.
  • Церіловий, карнаубиловый і цетиловий спирти. Як і попередні компоненти, що використовуються при створенні косметики.
  • Користь і шкода

    Згідно з безлічі проведених тестувань, речовина володіє досить цікавими особливостями. Головна з них полягає в тому, що мультиламеллярные структури, які присутні в ланоліні, є типовими для рідких кристалів шкірних покривів людини. Це дозволяє продукту надавати сприятливий вплив:
  • харчування;
  • зволоження;
  • захист;
  • пом'якшення;
  • активна доставка медикаментозних і косметичних засобів;
  • збільшення термічної стабільності в'язкості кремів.
  • Разом з користю препарат може нанести шкоду. Він ґрунтується на некоректному виборі дози, а також ймовірності виникнення алергії. Хоча варто врахувати, що такі ризики мають відношення лише до чистого речовини, але ніяк не до засобів, де його міститься не більше 20%.

    Показання та протипоказання

    Застосування препаратів, зроблених на основі ланоліну, рекомендується для догляду за шкірними покривами і волоссям, а також за сосками жінок, які перебувають на стадії годівлі свого чада груддю. Це і всі показання до використання речовини.

    Серед протипоказань варто відзначити присутність в анамнезі чутливого типу шкіри, схильність до алергічних реакцій, а також ураження шкіри екземою. Разом з цим потрібно брати до уваги фактор комедогеннимі. За рахунок можливості глибокого проникнення в сальні залози емоленти здатний викликати механічне закупорювання проток, тим самим ініціюючи появу комедонов.

    Використання в косметології і побуті

    У побуті ланолін є мастильних речовиною, що володіє відмінними антикорозійними властивостями. Постільна білизна з ним прекрасно впливає на м'язи і суглоби. Нерідко він використовується в якості пережиривающей добавки в побутову хімію. Також ланолін застосовують у ветеринарній практиці, де для тварин представлений цілий ряд мазей і миючих засобів на його основі.
    У косметології ця субстанція дуже важлива, так як вона пом'якшує емульсії, допомагає згладити рельєф, має ефект ліфтингу і скорочує трансепидермальное випаровування води. Разом з тим, ланолін зустрічається в складах шампунів і кондиціонерів, кремів і бальзамів. Молоді дівчата досить часто користуються їм, щоб зафіксувати помаду.
    Що таке ланолін? Властивості ланоліну

    Мазь для особи: рецепт

    Продукт у чистому вигляді використовують лише фахівці у своїх дослідах. Звичайним людям, які з його допомогою хочуть поліпшити стан своєї шкіри і волосся, рекомендується готувати склади в домашніх умовах. Нижче представлений один з кращих рецептів, завдяки якому можна швидко оздоровитися і здивувати своїм зовнішнім виглядом всіх оточуючих. Використовувати ланолін для обличчя можна за допомогою приготування мазі. Для неї потрібно взяти:
  • 15 г основного компонента;
  • 30 мл мигдалевого масла;
  • 50 мл рожевої води;
  • 15 г бджолиного воску;
  • будь-ефірна олія.
  • Мазь з ланоліном готується досить просто. Насамперед необхідно підігріти на водяній бані головний інгредієнт і бджолиний віск. Потім в цю масу потрібно ввести рожеву воду і мигдальне масло, після чого ретельно збити віночком. Як тільки склад трохи охолоне, в нього можна додати пару крапель ефіру. Відразу ж після цього суміш потрібно в останній раз збити віночком і залишити до повного охолодження. Застосовувати засіб можна кожен день. Його дозволяється наносити на шкіру обличчя, рівномірно розподіляючи, як вранці, так і ввечері.

    Вартість ланоліну

    Купити речовину можна як у реальних, так і в інтернет-аптеках. Середня вартість однієї баночки (100 г) складає всього 400 рублів.
    Що таке ланолін? Властивості ланоліну
    У звичайних аптеках продукт, звичайно, можна знайти, але він буває там досить рідко. Тому, щоб не ризикувати, краще одразу замовити його в інтернеті і чекати отримання.

    Препарати на основі компонента

    Перш ніж купувати речовина в аптеці, слід розглянути засоби, які створені на його основі. В деяких випадках вони можуть обійтися дешевше, а ефект дати набагато більше, тому як в косметичних препаратах вони виявляються вплив не самостійно, а разом з іншими компонентами. Одним з найбільш популярних засобів є олія з ланоліном Pure Lanolin. Воно призначається для педикюру і містить у своєму складі чистий тваринний віск. Засіб рекомендується використовувати в якості надійного захисту від вітряної погоди. Також воно відмінно підійде для лікування потрісканих шкірних покривів. Олія має досить густу консистенцію, яка не дозволяє йому вбиратися до кінця. З-за цього багато покупців застосовують його як маску. Результатом регулярного використання продукту є нагодовані і м'які нігтики, не мають проблем.
    Що таке ланолін? Властивості ланоліну
    Другим чудовим препаратом є шампунь під назвою "Кінська сила". У його складі присутні колаген і ланолін, а також провітамін В5 катон, дистильований гліцерин, лимонна кислота і багато інші компоненти. Всі вони дбають про посічених і тьмяних волосках, які мають схильність до випадання. Склад проникає вглиб самих волосинок і зсередини чинить на них лікувальну дію. Він здатний добре очистити, відшліфувати і прокондиционировать шевелюру. Це засіб гарантує професійний догляд за волоссям без допомоги фахівця.


    Схожі поради

    Публікації
    Корисні поради - поради.pp.ua

    Якщо ви використовуєте матеріали з сайту,посилання на сайт Обов'язкове!!!.