Поради для всіх
» » Релігія: що таке дух святий?

Релігія: що таке дух святий?

Додано: 28.10.16
Автор: admin
Рубрика: Поради
Християнство сприймає бога як свого єдиного, але при цьому він представляється трьома особами – Отцем, Сином і Святим духом. Тобто Святий дух є однією з іпостасей Творця, що є частиною Святої Трійці. Знову звернулися в християнську віру відразу буває складно розібратися в природі Бога, основа здається важкою. Так що таке Дух Святий, розберемося детальніше.

Що ж таке Святий Дух?

Релігія: що таке дух святий?
Отже, православ'я вчить нас тому, що шануємо ми відразу всю святу Трійцю - Отця, Сина і Святого Духа, тому що всі вони – єдиний наш Бог. Зрозуміти це простіше простого. Як ще сприймають Трійцю? Батько Дух Святий - це розум, Син Божий – це слово, сам же Святий Дух – це душа, а все це єдине ціле. Навіть у звичайному розумінні розум, душа і слово не існують окремо.


Деякі тлумачі Біблії пояснюють Святий Дух як «діючу божу силу», яка не знає перешкод ні матеріальних, ні духовних. Так, кажучи «сонце увійшло в будинок», не мають на увазі, що саме світило виявилося в кімнаті, а просто проникли його промені освітлюють все довкола. Саме ж Сонце не змінило своє місце розташування. Так і Бог наш допомогою Святого Духа може знаходитися відразу в багатьох місцях. Це затвердження значно зміцнює віру християн. Всі знають, що Бог всюдисущий, він ніколи не залишає своїх дітей.

Дух Святий позбавляє від гріхів

Релігія: що таке дух святий?
Одне з дій Святого Духа – викривати віруючих в гріху, причому ще в той час, коли сам гріх не вчинено. З самого раннього дитинства пояснюється, що таке гріх, яких вчинків не треба робити. По писанню ми вже народжуємося грішниками на цей світ. Всі знають легенду про Адама і Єву, з тієї самої пори гріх передається вже при народженні у нашому тілі. Протягом життя кожен віруючий повинен спокутувати первородний гріх, і допомагає в цьому йому Святий Дух.


Немає нічого простіше, ніж суворо дотримуватися основних заповідей. Вести праведний спосіб життя. Всі погодяться, що християнські цінності цілком збігаються з загальнолюдськими. Кожна нормальна людина цілком може контролювати своє ставлення до світу, поведінка. Адже насправді, позбувшись від злості, заздрості, гордині, марнославства і ліні, можна знайти спокій і задоволення життям. Не обманюйте ближніх, проявляйте любов до них і помітите, як зійде благодать.

Зішестя Святого Духа

Релігія: що таке дух святий?
Сама подія зішестя Святого Духа на Апостолів відзначається в П'ятидесятницю. Духів день – на п'ятдесят перший день пасхи, після Воскресіння Господнього. У цей день, перший після Трійці, віруючі віддають свою пошану Святому Духові, прославляють животворящу сутність, за допомогою якої Отець-Бог наш «виливає благодать на чад своїх». В церкві читають особливі молитви, проходять служби. Вважається, що на віруючих у цей день виходить благодать Божа. Зішестя Святого Духа не було чимось несподіваним. Ще за земного життя про нього повідав своїм учням Спаситель. Заздалегідь пояснював апостолам про необхідність розп'яття Божий син. Святий дух, як він говорив, прибуде для порятунку людей. І ось у день П'ятидесятниці в Єрусалимі, в Сіонській світлиці зібралося більше 100 осіб. Була тут Діва Марія, дружини-мироносиці, учні Христові.
Зішестя сталося раптово для всіх присутніх. Спочатку з'явився якийсь шум над світлицею як від сильного вітру. Цим шумом наповнилося все приміщення, і тут присутні побачили язики полум'я. Цей дивовижний вогонь зовсім не обпалював, а мав дивовижні духовні властивості. Всі, кого він стосувався, відчували надзвичайний підйом духовних сил, якесь натхнення, величезний приплив радості. І тут всі стали голосно підносити хвалебні промови Господу. При цьому помітили, що всі можуть говорити на різних мовах, які не знали раніше.

Проповідь Петра

Релігія: що таке дух святий?
Почувши шум, що долинав з Сіонській світлиці, зібралася велика юрба народу, адже в цей день всі святкували П'ятидесятницю. З прославлення і молитвами апостоли вийшли на покрівлю світлиці. Люди навколо були вражені, як прості, малоосвічені люди розмовляли на іноземних мовах, проповідували Євангеліє. Причому кожен з натовпу чув свою рідну мову. Щоб розсіяти подив присутніх, до них вийшов апостол Петро. Звернувся він до народу зі своєю першою проповіддю. Повідав про те, як збулося чудесним чином древнє пророкування про зішестя на них благодаті Божої. Пояснив, що таке Дух Святий. Вийшло так, що до кожного дійшов сенс його оповіді, адже його вустами говорив сам зійшов Святий Дух. В цей день зі 120 чоловік церква зросла до трьох тисяч християн. Цей День став вважатися початком існування Христової Церкви.

Свято Святої Трійці

Щороку церква відзначає свято Святий Трійці, збігається він з П'ятидесятницею. Згадують грандіозна подія зішестя Святого Духа. В цей день було закладено основу християнської церкви, парафіяни зміцнюються у вірі, оновлюють дари, послані святим Духом при таїнстві Хрещення. Благодать божа кожному дає все високе, чисте, світле, оновлює внутрішній духовний світ. Якщо у старозавітному вченні віруючі вшановували тільки Бога, то тепер вони знали про існування самого Бога, єдинородного Сина його і третьої іпостасі – Святому Дусі. Саме в цей день багато століть тому дізналися віруючі, що таке Дух Святий.

Релігія: що таке дух святий?

Традиції на Трійцю

Святкування Трійці кожен християнин починає з прибирання власного житла. Після того як світлиця засяє чистотою, прийнято прикрашати кімнати зеленими гілками. Вони служать символом багатства, родючості. Служби у цей день також проходять у храмах, прикрашених березовими гілками, квітами, прославляється Дух святий. Церкви своїм багатим убранством виявляють своє поклоніння, шанування Святої Трійці. Проходять Божественні літургії, потім відразу вечірні. Віруючі в цей день припиняють усі роботи, печуть пироги, варять кисіль, накривають святковий стіл. У цей період посту немає, тому на стіл подавати можна все що завгодно. Після служби люди ходять в гості, прославляють Трійцю, пригощаються, підносять подарунки один одному. У цей день на Русі було прийнято свататися. Вважалося, що сім'я буде щасливою, якщо сватання відбувалося в Трійцю, а саме весілля на Покрову Богородиці.

Храм Святого Духа. Сергієв-Посад

Релігія: що таке дух святий?
Перші храми, присвячені святому Духу і Трійцю, з'явилися тільки в XII столітті. На Русі перший храм в ім'я Зішестя Святого Духа з'явився в Радонезькому борі. У 1335 році збудував його скромний чернець Сергій, який все своє життя присвятив служінню Богові, він-то добре знав, що таке Дух Святий. Споруда стала основою для зведення на тому місці Троїце-Сергієвої лаври. Тепер це найбільший духовний центр в Росії. Спочатку був зведений невеликий дерев'яний храм і кілька келій. З 1423 року на тому місці височить хрестово-купольний, чотиристовпний Троїцький собор. Протягом багатьох століть відбудовувався тут архітектурний ансамбль Лаври.