Поради для всіх
» » Хто такий бог Яхве?

Хто такий бог Яхве?

Додано: 18.12.16
Автор: admin
Рубрика: НАУКА
Покровитель, бог євреїв Яхве – це бог Старого Завіту, який мав безліч імен. Його культ існував ще до з'єднання єврейських племен в Ізраїлі.
Хто такий бог Яхве?

Культ бога Яхве

Спочатку народ, котра поважала одного бога Яхве, жив у юдейському племені. Інші єврейські племена шанували інших богів – Шаддая, Аната, Таммуза, Молоха. Яхве тоді зображували у вигляді бика і лева. Після того, як нащадки Юди стали зачинателями об'єднання всього народу Ізраїлю, саме це божество стало покровителем цілого Ізраїльського царства. Змінився при цьому і його зовнішній вигляд – бик тепер перетворився в людину.


Євреї вважають, що бог Яхве жив на горі Синай, отже, саме там відбувалися богослужіння, які включали неодмінні криваві жертвопринесення. В жертву при цьому приносили як тварин, так і людей, які в основному були ворогами єврейського народу. При цьому Яхве часто спілкувався з людьми, спускаючись з неба у вигляді вогняного стовпа або світла. Особливою його любов'ю користувався Мойсей – саме йому цей бог назвав вперше своє ім'я, потім допоміг свій народ повести з Єгипту, крім того, подарував скрижалі із заповідями. Дані події докладно описані в Старому Завіті.
Хто такий бог Яхве?
Цікаво, що сучасні дослідники, вивчали докладно Новий і Старий Завіти, кажуть, що в даних частинах Біблії бог Яхве описаний зовсім по-різному, при цьому розходяться також і деякі основні події, такі як створення світу. Тому виникла величезна кількість припущень, ким була ця вища сила. За версіями частини дослідників це був вимагає кривавих жертв, жорстокий демон.


За другою версією бог Яхве отримав позаземне походження. Є кілька фактів, які доводять цю теорію:
  • зображення літального дископодібних апарату зустрічається на розписах храмів і старовинних іконах;
  • у книзі Єзекіїля опис «Слави Господа» дивно нагадує опис сучасного літального апарата;
  • правила бога Яхве припускають, що він може заразити людину важкими хворобами, а також вилікувати його;
  • Яхве до людей звертається «сини людські», при цьому дистанціюючись від них.
  • Сьогодні народ, котра поважала одного бога Яхве, це тільки відомі свідки Єгови.

    Западносемитская міфологія

    Зустрічаються джерела, в яких говориться, що всевишній мав дружину, точніше, одразу 2 дружини. Це – Ашера і Анат. На думку частини дослідників, у стародавніх євреїв під час переходу до монотеїзму він був єдиним богом, при цьому має дружину. Частина джерел вказує, що нею була Анат, інша частина — Ашера. При цьому в Старому Завіті було згадано про поклоніння євреїв «Цариці Небесної» — саме проти цього боровся пророк Єремія.
    Хто такий бог Яхве?
    У той же час археологічні дані говорять про те, що її культ був широко поширений в Палестині приблизно до VI століття до н.е. Не дивлячись на це серед дослідників є плутанина між іменами самих богинь, що розрізняються в угаритской міфології.

    Відповідності з іншими божествами

    Швидше за все, шанування його було поширене не в одних стародавніх євреїв, крім того, воно зустрічалося ще у деяких западносемитских племен. Наприклад, у фінікійців він позначається ім'ям Йево. Також він відповідав за стихію моря і був покровителем Бейрута, де пізніше були виявлені тексти, повністю присвячені Йево. Вони були створені під впливом різних міфів про бога грози, Баал-Хаддаде, сина Мулу.
    В останнього ім'я в іврит перейшло у номінальної формі, безпосередньо в значенні «бог», в той час як функції Мулу увібрав Яхве. Покровителем ізраїльського союзу племен він вважався в Палестині і, швидше за все, там же був покровителем Эдома. Бореться з левіафаном і морем (Йамму) і здобуває переконливу перемогу. В Ханаані та Угарите бог Яхве називався Йамму — він був богом моря, переможеним при битві з Баалом.

    У Старому Завіті

    У Старому Завіті Яхве (зазвичай у синодальному перекладі «Господь») — це монотеистический особистий Бог народу Ізраїлю, що вивів євреїв з Єгипту, а також Мойсея дав божественний Закон. Цікаво, що культ Яхве протиставляється негативно оцінюваним культів інших семітських божеств. При цьому історія взаємин жителів Ізраїлю з цим богом складають основний сюжет Старого Завіту. В Біблії Яхве насправді бере участь у житті Ізраїлю та інших народів, дає заповіді, відкривається пророкам, а за непослух карає. Сприйняття особистості цього старозавітного бога відрізнялася в різних філософських і релігійних вчень. Наприклад, з точки зору християнства підкреслювалася його наступність у порівнянні з поняттям всемогутньою вищої сили.
    Хто такий бог Яхве?

    Християнство

    Ім'я Яхве в ортодоксальному християнстві личить всім 3-м особам Божества. Варто відзначити, що до Мойсея і пророків під ім'ям Яхве був Син Божий (до втілення Ісус). Яхве — законодавець, творець світу, божество, захисник, могутній і верховний владика. Синодальний переклад при цьому передає тетраграмму словом «господь». У християнському світі вимову «Єгова» використовується вже близько 200 років, хоча в багатьох перекладах на російську мову Біблії зустрічається досить рідко і замінено на інші імена (здебільшого на "господь").