Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

0 967

Срібляста чайка вважається однією з найбільш численних і відомих представниць загону сивкоподібні. Ареал її існування настільки широкий, що більшість орнітологів впевнене існування не одного, а відразу кількох близькоспоріднених видів.

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Область поширення

Чайка срібляста тяжіє до холодних регіонах. Вона населяє Північну півкулю. У зимові місяці ці птахи перебираються у Флориду, південну частину Китаю, Японії і на узбережжі Мексиканської затоки. Для гніздування вони облюбували Великобританії, Скандинавії та Ісландію. Також їх можна побачити на островах Північного Льодовитого океану, в Канаді, на Алясці і на східних берегах США.
Оскільки срібляста чайка сильно залежна від водної їжі, то і вона селиться в прибережних районах. Вона живе в горах, кручах, скелях, а іноді і в болотистій місцевості. Ця птиця чудово пристосувалася до співіснування з людьми, тому нерідко селиться на дахах будинків.

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Короткий опис

Срібляста чайка – великий птах. Маса дорослої особини може досягати півтора кілограмів. Довжина тіла в середньому становить близько 55-65 сантиметрів. Голова, шия і тулуб птаха покриті білим опереньем. Крила і спина мають світло-сіре забарвлення. На голові чайки розташовується стиснутий з боків і заломлений на кінці дзьоб. Сам він жовтий, але під ним чітко видно червоне пляма. Навколо очей, райдужна оболонка яких забарвлена в сірий відтінок, є вузькі кільця жовтої шкіри. Цікаво, що срібляста чайка набуває світле пір'я тільки на четвертому році життя. До цього моменту молодняк має строкате забарвлення, в якій переважають бурі та сірі тони. Пір'я починають світлішати після того, як птах досягне дворічного віку. Голова і райдужна оболонка молодих особин пофарбовані в коричневий відтінок.

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Особливості розмноження та тривалість життя

В умовах дикої природи європейська срібляста чайка живе в середньому 50 років. Вона вважається високоорганізованої птахом. Складні взаємини між представниками даного виду засновані на своєрідній ієрархії. Домінуюче становище займають самці. Слабка стать домінує лише в питаннях, що стосуються вибору місця для облаштування майбутнього гнізда. Ці птахи моногамні. За винятком рідких випадків, вони створюють пару раз і на все життя. Статевозрілими вважаються особи, які досягли п'ятирічного віку. До місця гніздівлі вони починають злітатися у квітні-травні, відразу після того, як вода звільниться від льоду. На період гніздування ці птахи створюють цілі колонії. Срібляста чайка (larus argentatus) влаштовує вистелені пір'ям або вовною гнізда на обривах, скелястих берегах і в густих рослинних заростях. У будівництві беруть участь і самка і самець. При цьому в якості будівельного матеріалу вони застосовують траву, гілки дерев, мох і сухі водорості. Дистанція між сусідніми гніздами становить близько п'яти метрів. Як правило, самка відкладає 2-4 яйця зеленувато-коричневого або оливкового відтінку з великими темними плямами, у насиживании яких беруть участь обоє батьків. Причому під час зміни партнерів, які сидять у гнізді, птахи дуже дбайливо і обережно перевертають яйця.
Після завершення чотиритижневого інкубаційного періоду на світ з'являються пташенята. Їх маленькі тільця покриті сірим пухом з виразно проступають темними плямами. Через дві доби малюки вже можуть самостійно вставати на ноги. Ще через пару днів вони починають залишати батьківське гніздо, не віддаляючись на значні відстані. У разі загрози пташенята затаюються, стаючи практично невидимими на навколишньому фоні. Літати вони починають не раніше, ніж їм виповниться півтора місяця. Батьки по черзі підгодовують своє потомство, сригивая йому корм. Основу раціону підростаючих малюків становить риба.

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Чим живляться ці птахи?

Слід зазначити, що срібляста чайка всеїдна. Її часто можна побачити неподалік від морських суден і на сміттєвих звалищах. Іноді вона навіть краде яйця і дитинчат інших птахів. Представники даного виду ловлять личинок, комах, ящірок і дрібних гризунів. Також вони можуть харчуватися ягодами, фруктами, горіхами, бульбами і зерном. Не гребують відбирати видобуток у більш дрібних і слабких родичів. Також вони ловлять морських черв'яків, ракоподібних і рибу.

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Особливості співіснування з людиною

Відразу відзначимо, що срібляста чайка не звикла церемонитися з людьми. Ця птиця активно заселяє сучасні мегаполіси і облаштовує гнізда на дахах багатоповерхових будинків. Нерідко вона нападає на тих, хто намагається завдати шкоди їхньому потомству. Також відомо безліч випадків, коли знахабнілі пернаті прямо на вулиці відбирали їжу з рук перехожих. Однак протягом двох останніх десятиліть з'явилася тенденція до скорочення чисельності представників даного виду. В Європі популяції чайок зменшилися майже наполовину. Вчені пояснюють це впливом екологічних факторів і виснаженням рибних запасів в прибережних регіонах.

Срібляста чайка: опис, розмноження та цікаві факти

Активність, соціальна поведінка і вокалізація

Незважаючи на це сріблясті чайки ведуть денний спосіб життя, в певних ситуаціях вони проявляють цілодобову активність. Особливо це стосується птахів, що населяють високі широти в умовах полярного дня.
Представники даного виду здатні видавати широкий спектр характерних звуків. Вони можуть квоктати, каркати, вити і навіть нявкати. Однак найчастіше від них можна почути хохочущие крики. Чайки – колоніальні птахи. Їх спільноти можуть налічувати не одну сотню пар. Іноді зустрічаються більш дрібні або змішані колонії. У кожної пари є власний ретельно охороняється ділянка. Якщо на когось із них нападає зовнішній ворог, то вся колонія об'єднується, щоб захистити своїх родичів. Проте в мирний час сусідні пари можуть конфліктувати між собою і навіть атакувати один одного. Непросто складаються і взаємини всередині пари. Особливо в шлюбний період. У цей час самець здійснює ритуальне годування своєї партнерки. А самка сідає біля гнізда і починає тоненько пищати, випрошуючи у самця корм. Після відкладання яєць відзначається поступове затихання своєрідного шлюбного поведінки, а незабаром і зовсім зникає.

Цікаві факти

Чайка срібляста, або північна квочка, дотримується суворої ієрархії. Лідером завжди є самець, і саме він робить вибір за самку, яка домінує в усьому, що пов'язане з будівництвом гнізда. Практично всі представники цього сімейства не люблять добувати прожиток власною працею, вважаючи за краще відбирати його в інших.


Схожі поради

Публікації