Поради для всіх
» » Благовірний - це хто такий?

Благовірний - це хто такий?

Додано: 30.09.16
Автор: admin
Рубрика: Поради
Віруючі люди, все більше пізнаючи світ православ'я і особливо житіє святих, починають цікавитися різними християнськими питаннями. Наприклад, чому того чи іншого святого величають благовірним. І тут головне - засвоїти, що благовірний – це православний у лику святого з монархічною подружжя, якого Церква прославляє за його праведне життя. Цей образ святості спочатку виник ще в Константинопольської церкви за часів Вселенських соборів. Тоді його вживали тільки в разі канонізації візантійських правителів і їхніх дружин. Але потім він став використовуватися і в інших церквах, до їх числа увійшла і Російська православна церква.


Благовірний - це хто такий?

Благовірний – це хто такий?

У Євангелії розповідається, як Господь після свого хрещення відправився в пустелю, там був сорок днів у пості, де наостанок і зголоднів. Цим моментом скористався диявол, який став спокушати Його, пропонуючи всі багатства, владу і славу світу, лише б Христос вклонився йому. Але Спаситель осоромив диявола і відмовився від усього цього, так як не заради цього Він прийшов у світ, а для того, щоб послужити роду людському і виконати волю Батька Свого. Точно так же Сатана намагається спокусити всякого безтурботного людини, а іноді навіть цілий народ. Він постійно захоплює безбожників у свою прокляту пастку, хитро розставляє свої мережі, щоб змусити людей полюбити багатства і владу над іншими більше всього на світі.

Спокуси

В продовження теми «Благовірний – це хто такий?», треба зазначити, що ці святі упродовж усього свого земного життя зберігали благу віру в Господа. І в більшості своїй, слідуючи за Христом, вони приймали чернечі обітниці.


Спаситель попереджав, що важко багатому увійти в Царство Боже, зручніше верблюдові пройти крізь вушко голки. Але тут же Він додає, що «важко» зовсім не означає «неможливо». І дійсно, Господь в історії Церкви явив цілий сонм святих благовірних, і це були царі, князі і імператори – люди, які володіли всім - багатством та владою, однак, за прикладом Христа в пустелі, відмовилися від всього цього і не спокусилися уявними земними цінностями. Благовірний – це святий, який, маючи такі жадані славу, багатство і влада, пожертвувавши ними, знайшов справжнє благо – віру в Христа. У числі російських благовірних Ярослав Мудрий, Андрій Боголюбов, Олександр Невський, Іван Калита, Данило Московський, Дмитро Донський, Петро і Февронья Муромські, Євдокія Московська, Ганна Кашинская та інші.
Благовірний - це хто такий?

Нетлінні багатства

Святий благовірний подібний купця, про якого розповідається в Євангелії, хто знайшов дорогоцінну перлину і продав усе, щоб отримати її. Благовірні князі та княгині, царі і цариці, як і Подвигоположник Христос, посоромили сатану. І нині разом з Господом і Його небесним градом радіють вони в неминущої слави і насолоджуються нетлінними істинними духовними скарбами, які не зможуть знищити міль та іржа, злодії не подкопают і не вкрадуть, бо скарб їх знаходиться в серце, сповнене доброю християнською вірою і любов'ю.